bpost vereenvoudigt het verzenden en ontvangen van aangetekende zendingen

Het ontvangen en versturen van aangetekende zendingen wordt eenvoudiger dan ooit dankzij bpost. Zo kunnen particulieren binnenkort hun aangetekende zending ontvangen na identificatie via itsme®, notificaties via de app of via mandaat van een derde persoon. Dit zonder afbreuk te doen aan de juridische waarde van de aangetekende zending. Het is slechts één van de vele verbeteringen waar bpost aan blijft werken voor haar klanten.

Chris Peeters, CEO van bpostgroup: "Vanaf het moment dat ik hier aankwam wilde ik het ontvangen en versturen van aangetekende zendingen toegankelijker maken, zeker voor mensen die buitenshuis werken. We ontwikkelen nieuwe functies die het gemak van de klant centraal stellen. De eerste realisaties die we nu doen – en die we voortdurend zullen evalueren – zijn voornamelijk gericht op particulieren. Hun ervaring zal er op vooruitgaan en we hopen tal van dergelijke diensten zo verder te ontwikkelen en te verbeteren.”

Wat verandert er precies?

  • Notificaties en personalisatie van de zending via de My bpost-app
  • Samenwerking met itsme® voor een eenvoudige identificatie
  • Volmacht geven om de zending te ontvangen via QR-code
  • Zelf verzendingsetiketten aanmaken voor een vereenvoudigde verzending

De aangetekende zending blijft een baken van vertrouwen voor verzendingen, dit zowel voor particulieren als bedrijven. Daar verandert de digitalisering niets aan. Vaak worden ze gebruikt om belangrijke documenten te versturen, zoals contracten, juridische brieven, facturen of officiële communicatie. In al deze gevallen is het cruciaal om te kunnen bewijzen dat de zending werd verstuurd én ontvangen. bpost lanceert nu verschillende nieuwigheden om dit gemakkelijker te maken. In eerste instantie voor particulieren, maar met de ambitie dit verder uit te rollen in de toekomst.

De My bpost-app is centraal in de vernieuwingen rond de aangetekende zending. Met de My bpost-app kan je immers meldingen krijgen en ook gepersonaliseerde voorkeuren beheren. Je kan dus kiezen op welke manier je de aangetekende zending wil ontvangen en beheren. (*)

Nog simpeler via itsme®

Gezien de juridische waarde van aangetekende zendingen is de identificatie cruciaal. Die wordt voor een verzender of ontvanger van zo’n zending makkelijker én veiliger dan ooit. Hiervoor werkt bpost vanaf nu samen met itsme®, de Belgische digitale identiteitsapp. Je kan ervoor kiezen om je te identificeren via itsme® in jouw My bpost-app en zo de aangetekende zending te accepteren. Op dezelfde manier kan je jouw voorkeuren voor ontvangst aanpassen.

Door deze samenwerking met itsme® maakt bpost het voor de 7.2 miljoen Belgische gebruikers van de itsme®-app mogelijk om hun aangetekende zendingen sneller dan ooit te ontvangen, zonder onnodig tijdverlies en zonder aan betrouwbaarheid en kwaliteit in te boeten. Zo staan innovatie en digitalisering meer dan ooit centraal in het verbeteren van onze klantenervaring.

Naast de optie ‘identificeren via itsme®’ kan je er overigens ook voor kiezen om je via de My bpost-app te identificeren door je identiteitskaart te scannen met je smartphone en een selfie te nemen.

Notificaties en gepersonaliseerde voorkeuren via de My bpost-applicatie

Via de notificaties van de My bpost-app krijg je als bestemmeling vanaf nu vooraf de melding dat er een aangetekende zending bij jou zal aankomen. Dit kan ook via mail. Op die manier kan je je voorbereiden door de leveringsvoorkeuren aan te passen zoals het je uitkomt, of door je zo te organiseren dat je thuis bent op het moment dat de zending aankomt.

Geef volmacht via QR-code

Ben je niet thuis, dan biedt bpost je nu de mogelijkheid een unieke QR-code aan te maken waarmee iemand van jouw contacten een aangetekende brief kan ontvangen. Je kan deze ‘one shot’ QR-code aanmaken zonder dat je een identiteitsbewijs hoeft voor te leggen of een formulier voor een klassieke volmacht op termijn hoeft in te vullen. De vertrouwenspersoon toont ze aan de postbode, die ze scant en hem/haar de aangetekende zending geeft. Dit biedt meer flexibiliteit voor klanten die niet persoonlijk naar het postkantoor of postpunt kunnen gaan om hun zending op te halen.

Voor "klassieke" volmachten op langere termijn (tot 3 jaar) kan de bestemmeling een QR-code sturen naar de gekozen vertrouwenspersoon. Die kan de aangetekende zendingen dan ontvangen namens de persoon die hem heeft aangesteld en ze zelfs in het postkantoor of postpunt gaan ophalen.

Verzendetiketten aanmaken via de My bpost-app

Niet alleen de ontvangst van aangetekende zendingen is vereenvoudigd, ook ze versturen is nu makkelijker via de My bpost-app. Klanten kunnen het verzendingsetiket eenvoudig zelf aanmaken via de app en deze vervolgens thuis of in een postkantoor of postpunt afdrukken. Zodra het etiket op de zending plakt, kan deze eenvoudig in een van de brievenbussen van het bpost-netwerk worden gestopt, of in elk postkantoor of postpunt worden afgegeven. Deze nieuwe functie bespaart tijd en onnodige verplaatsingen. Bovendien zijn de ontvangstberichten volledig gedigitaliseerd, wat de zendingen dus milieuvriendelijker en traceerbaarder maakt.

*Bepaalde aangetekende zendingen mogen nooit in de brievenbus worden gestopt of afgegeven worden op vertoon van de ‘one shot’ QR-code. De postbode heeft nog altijd een handtekening nodig voor aangetekende zendingen met ontvangstbevestiging (inclusief gerechtsbrieven), aangetekende verkiezingspost, aangetekende zendingen met aangegeven waarde of aangetekende zendingen die te groot zijn voor de brievenbus. Ook als de brievenbus niet aan de voorschriften voldoet of onvoldoende veiligheidsgaranties biedt, mogen er geen aangetekende zendingen in bezorgd worden.

 

Share

Latest News

Website preview
itsme® verdubbelt groei en zet recordresultaten neer in 2024
Voor itsme® was 2024 op alle vlakken een recordjaar. Het bedrijf slaagde er niet alleen in om de groei te bestendigen bij de partners van het eerste uur, maar boorde ook succesvol nieuwe marktsegmenten aan én investeerde in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Dit resulteerde in uitstekende cijfers: het totaal aantal itsme®-acties steeg tot 475 miljoen, en het bedrijf noteerde een winst van 5,4 miljoen euro.
press.itsme-id.com
Website preview
Pro League en itsme®  gaan samen voor een veilig en klantvriendelijk voetbal
De Pro League en itsme® gaan de komende 3 jaar samen aan de slag voor een veilig en klantvriendelijk voetbal. De samenwerking tussen het Belgische professionele voetbal en itsme beveiligt de ticketverkoop voor wedstrijden in onze hoogste afdelingen, zonder compromissen te sluiten op het vlak van efficiëntie en klantvriendelijkheid.
press.itsme-id.com
Website preview
Vlaamse overheid en itsme®  brengen naast gemakkelijk aanmelden nu ook digitaal handtekenen in de huiskamer van élke Vlaming
Met deze raamovereenkomst kunnen de Vlaamse overheid, lokale besturen én scholen onbeperkt en zonder kosten gebruik maken van alle diensten van itsme
press.itsme-id.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over itsme®

Sinds 2017 is de itsme®-app de eenvoudige en veilige referentie in mobiele identificatie en bescherming van de privacy in de digitale wereld. itsme® telt intussen meer dan 7 miljoen gebruikers en wordt toegepast in meer dan 20 verschillende sectoren. Met itsme® kan je volgende zaken doen: identificatie (de creatie van een nieuw online account en het delen van identiteitsgegevens), authenticatie (de beveiligde en persoonlijke toegang tot een website of applicatie), goedkeuring van een verrichting (bevestiging van een bestelling of bankbetaling), wettelijke elektronische ondertekening van documenten (gekwalificeerde elektronische handtekening met het hoogste veiligheidsniveau) en tot slot vanuit de authentieke bron gegevens delen met een derde partij (data sharing). Al deze verschillende toepassingen zijn goed voor een gemiddelde van 35 miljoen itsme®-acties per maand ofwel meer dan 1 miljoen itsme®-acties per dag.

itsme® werd als digitale identiteit erkend door de Belgische overheid in januari 2018 en op Europees niveau in december 2019 (LOA high eIDAS). De applicatie vindt brede toepassingen in de financiële sector, omdat ze onder meer voldoet aan de richtlijnen PSD2FATFGDPR en een ISO27001-certifiëring kreeg.

itsme® werd ontwikkeld door het consortium Belgian Mobile ID, dat de zeven Belgische marktleiders uit de bank- en telecommunicatiesector verenigt: Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC & ING enerzijds en Orange Belgium, Proximus en Telenet anderzijds. Midden 2021 stapte voor het eerst sinds de lancering van de identiteitsapp een overheidsfonds als nieuwe aandeelhouder in het kapitaal, met een participatie van 20%: de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Zes andere aandeelhouders brachten elk ook extra kapitaal in, met de bedoeling om verdere stappen te zetten richting een Europese digitale identiteit.

Vandaag is de app beschikbaar in 16 Europese landen: België, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ijsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, Zweden, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Neem contact op met

itsme@talkie.be