Febelfin en itsme® roepen op tot waakzaamheid tijdens de zomervakantie

Fraudeurs worden steeds inventiever in hun pogingen om gebruikers van digitale toepassingen te misleiden via frauduleuze verzoeken, zo ook via de online identificatie app itsme®. Daarom bundelen Febelfin en Belgian Mobile ID (het bedrijf achter de itsme®-app) de krachten om het publiek te waarschuwen voor een toename van oplichtingspogingen gebaseerd op psychologische manipulatie van slachtoffers. Dit fenomeen wordt ook wel eens “social engineering” genoemd.

Terwijl de zomerperiode voor velen synoniem is voor ontspanning en deconnectie, blijven fraudeurs bijzonder actief. Steeds meer mensen worden het slachtoffer van online fraude, waarbij de gedupeerde gemanipuleerd en uitgenodigd wordt om een actie te bevestigen die hij niet zélf geïnitieerd heeft. Daarom zetten Febelfin en itsme® in op sensibilisering zodat iedereen optimaal geinformeerd de zomervakantie tegemoet kan.

Een sluwe werkwijze

Fraudeurs gebruiken social engineering technieken en doen zich voor als banken, overheidsdiensten of Card Stop. Het scenario verloopt vaak als volgt:

  1. Een vals bericht of telefoontje verwijst naar een dringende situatie: een verdachte activiteit, een rekening beveiligen, een transactie blokkeren, een terugbetaling bevestigen...
  2. Het slachtoffer wordt vervolgens aangespoord om de itsme®-app te openen en de getriggerde actie goed te keuren om bijvoorbeeld “zijn rekening te beveiligen” of “een transactie te blokkeren”. Die actie stemt echter niet overeen met de omschrijving van de transactie in itsme®.
  3. In werkelijkheid valideert het slachtoffer een transactie die door de fraudeur werd geïnitieerd, vaak een overschrijving.

Voorbeelden:

  • Er zouden frauduleuze betalingen zijn gedetecteerd en de klant kan deze annuleren via zijn itsme®-app. In werkelijkheid geeft hij toestemming voor de betalingen die de oplichter zelf heeft geïnitieerd.
  • De “bankmedewerker” zegt dat hij de identiteit van de klant moet bevestigen via een actie in de itsme®-app. In werkelijkheid geeft het slachtoffer toestemming om in te loggen op zijn online bankomgeving.

Alles wordt op een geloofwaardige en dringende wijze gepresenteerd, waarbij er ook wordt ingespeeld op het creëren van stress of het uitbuiten van andere omstandigheden zoals reizen of vakantie.

Onze tips om niet in de val te trappen:

  1. Keur nooit een actie goed die je niet zelf hebt opgestart. Als je een itsme®-verzoek ontvangt zonder dat je dit zelf hebt geïnitieerd, weiger het onmiddellijk.
  2. Laat je niet opjagen en lees aandachtig het controlescherm! Deze geeft duidelijk de naam van de dienst, de gevraagde actie en eventuele bedragen weer. Lijkt er iets verdacht? Weiger de actie dan.
  3. Wees op je hoede voor alarmerende telefoontjes of berichten. Noch je bank, noch itsme®, noch Card Stop zal je contacteren om een dringend probleem op te lossen via een itsme®-verzoek.

Share

Meest recente verhalen

Website preview
Tom Van Den Bosch wordt de nieuwe CEO van itsme®
Huidige Chief Product Officer richtte de digitale identificatie-app mee op in 2017
press.itsme-id.com
Website preview
itsme® verdubbelt groei en zet recordresultaten neer in 2024
Voor itsme® was 2024 op alle vlakken een recordjaar. Het bedrijf slaagde er niet alleen in om de groei te bestendigen bij de partners van het eerste uur, maar boorde ook succesvol nieuwe marktsegmenten aan én investeerde in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Dit resulteerde in uitstekende cijfers: het totaal aantal itsme®-acties steeg tot 475 miljoen, en het bedrijf noteerde een winst van 5,4 miljoen euro.
press.itsme-id.com
Website preview
Pro League en itsme®  gaan samen voor een veilig en klantvriendelijk voetbal
De Pro League en itsme® gaan de komende 3 jaar samen aan de slag voor een veilig en klantvriendelijk voetbal. De samenwerking tussen het Belgische professionele voetbal en itsme beveiligt de ticketverkoop voor wedstrijden in onze hoogste afdelingen, zonder compromissen te sluiten op het vlak van efficiëntie en klantvriendelijkheid.
press.itsme-id.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over itsme®

Sinds 2017 is de itsme®-app de eenvoudige en veilige referentie in mobiele identificatie en bescherming van de privacy in de digitale wereld. itsme® telt intussen meer dan 7 miljoen gebruikers en wordt toegepast in meer dan 20 verschillende sectoren. Met itsme® kan je volgende zaken doen: identificatie (de creatie van een nieuw online account en het delen van identiteitsgegevens), authenticatie (de beveiligde en persoonlijke toegang tot een website of applicatie), goedkeuring van een verrichting (bevestiging van een bestelling of bankbetaling), wettelijke elektronische ondertekening van documenten (gekwalificeerde elektronische handtekening met het hoogste veiligheidsniveau) en tot slot vanuit de authentieke bron gegevens delen met een derde partij (data sharing). Al deze verschillende toepassingen zijn goed voor een gemiddelde van 35 miljoen itsme®-acties per maand ofwel meer dan 1 miljoen itsme®-acties per dag. 

itsme® werd als digitale identiteit erkend door de Belgische overheid in januari 2018 en op Europees niveau in december 2019 (LOA high eIDAS). De applicatie vindt brede toepassingen in de financiële sector, omdat ze onder meer voldoet aan de richtlijnen PSD2, FATF, GDPR en een ISO27001-certifiëring kreeg.

itsme® werd ontwikkeld door het consortium Belgian Mobile ID, dat de zeven Belgische marktleiders uit de bank- en telecommunicatiesector verenigt: Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC & ING enerzijds en Orange Belgium, Proximus en Telenet anderzijds. Midden 2021 stapte voor het eerst sinds de lancering van de identiteitsapp een overheidsfonds als nieuwe aandeelhouder in het kapitaal, met een participatie van 20%: de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Zes andere aandeelhouders brachten elk ook extra kapitaal in, met de bedoeling om verdere stappen te zetten richting een Europese digitale identiteit.

Vandaag is de app beschikbaar in 17 Europese landen: België, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ijsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, Zweden, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Roemenië. 

Neem contact op met

itsme@talkie.be