Port of Limburg als één van de best beveiligde binnenhavens van de Benelux, dankzij een unieke samenwerking met SCR en itsme®

[Genk, 26/11/2024] Port of Limburg, de nieuwe containerterminal in Genk, streeft ernaar om de veiligste binnenhaven van de Benelux te worden. Hiervoor werden al heel wat initiatieven gelanceerd en zal de terminal nu ook met T-Mining’s Secure Container Release (SCR) en itsme® samenwerken om de beveiliging van de containerafhandeling processen te verbeteren.

Port of Limburg, dat bijna voltooid is op het voormalige Ford-terrein in Genk, is een samenwerking tussen Group Machiels, H.Essers en Medlog (MSC). Met een totale jaarlijkse capaciteit van 350.000 containers vanuit grote havens zoals Antwerpen en Rotterdam, speelt de terminal een cruciale rol in het verminderen van verkeersdrukte. Door jaarlijks 240.000 vrachtwagens van de weg te halen biedt Port of Limburg een duurzaam alternatief voor het wegvervoer van containers. De verwachte groei van het containerverkeer kan echter ook leiden tot verhoogde veiligheidsrisico's. De extra beveiliging die in grotere havens zoals Antwerpen en Rotterdam reeds aanwezig is, zou ervoor kunnen zorgen dat het risico zich verschuift naar nabije binnenhavens.

"Beveiliging staat centraal in onze operaties," zegt Benjamin Hermans, CEO van Port of Limburg. De site beschikt over geavanceerde beveiligingsfuncties, waaronder ook een patrouille drone via een samenwerking met de lokale politie. "We zijn vastbesloten om geavanceerde technologieën in te zetten om onze terminal te beschermen tegen criminele activiteiten, in het bijzonder drugshandel. Onze samenwerking met T-Mining en itsme® is een belangrijk onderdeel van die inspanning, waarmee we ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde personen toegang krijgen tot het vrijgeven van containers. Met dit initiatief zijn we de eerste inland terminal in de Benelux, die SCR introduceert, en zetten we een nieuwe standaard in de beveiligingsnormen van een binnenvaartterminal."

T-Mining, bekend voor het ontwikkelen van SCR, die ophalen van containers beveiligt op diepzeeterminals, vergroot haar voetafdruk nu ook naar inlandterminals. SCR zorgt ervoor dat de kwetsbaarheden in containerafhandeling processen, zoals pincodes, worden geëlimineerd, door het gebruik van blockchain-beveiligde tokens. Deze oplossing wordt al gebruikt door rederijen zoals MSC, Hapag-Lloyd en CMA-CGM in havens zoals Antwerpen en Rotterdam.

Naast veiligheid biedt SCR ook andere voordelen aan de gebruiker, waaronder één centraal platform om container informatie te raadplegen en te verwerken, voor verschillende rederijen en havens, maar ook transporteurs en terminals.

"Veiligheidsrisico's zoals pincodefraude worden een steeds grotere bedreiging voor containeroperaties, en SCR biedt een robuuste oplossing voor dit probleem," weet Nico Wauters, CEO van T-Mining. "Door SCR te implementeren, zorgt Port of Limburg niet alleen voor de veiligheid van haar operaties, maar stroomlijnt ze ook het containerafhandeling proces voor haar partners. SCR biedt automatiseringsmogelijkheden aan, waardoor processen waarbij vroeger meerdere mails en telefoongesprekken nodig waren, nu met één eenvoudige knop kunnen worden opgelost. Het verminderen van manuele interventies betekent ook minder kans op fouten en fraude en efficiëntere operaties. Op een online portaal dat 24/7 bereikbaar is met steeds de laatste informatie over uw container. "

Deze unieke samenwerking wordt nog versterkt door itsme®, de online applicatie die dient als een digitale ID bij een netwerk van meer dan 3.000 bedrijven en overheidsplatformen en bovendien 16 verschillende nationaliteiten afdekt. Hiermee kan op een veilige en eenvoudige manier de identiteit van geautoriseerde personen op de site van Port of Limburg geverifieerd worden. Deze samenwerking is ook voor itsme® een interessante uitbreiding, gezien Port of Limburg itsme®’s activiteit in de sector verder bestendigt.

“In tegenstelling tot de diepzeeterminals hebben we bewust gekozen om niet te werken met een identificatiepasje om zo geen verdere wildgroei van dat soort pasjes te creëren", zegt Benjamin Hermans. ”Met itsme® hebben we een laagdrempelig en breed toegankelijk alternatief hiervoor gevonden, dat ook door andere terminals gebruikt kan worden in de toekomst.”

Om de implementatie in goede banen te leiden worden de betrokken carriers, forwarders en transporteurs verder geïnformeerd met alle details rond de specifieke werking. Zo wordt er bijvoorbeeld een webinar voorzien en zal er een helpdesk beschikbaar zijn om op alle concrete vragen te kunnen antwoorden.

Port of Limburg is op weg om een belangrijke speler te worden in duurzame en veilige binnenvaart, en haar samenwerking met T-Mining en itsme® markeert een belangrijke stap in het bereiken van dit doel. Terwijl de containerterminal blijft investeren in infrastructuur en technologie, streeft ze ernaar nieuwe normen te stellen voor beveiliging en efficiëntie in containerverwerking, wat zowel de terminal zelf als de bredere toeleveringsketen ten goede zal komen.

 

 

 

Share

Latest News

Website preview
itsme® verdubbelt groei en zet recordresultaten neer in 2024
Voor itsme® was 2024 op alle vlakken een recordjaar. Het bedrijf slaagde er niet alleen in om de groei te bestendigen bij de partners van het eerste uur, maar boorde ook succesvol nieuwe marktsegmenten aan én investeerde in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Dit resulteerde in uitstekende cijfers: het totaal aantal itsme®-acties steeg tot 475 miljoen, en het bedrijf noteerde een winst van 5,4 miljoen euro.
press.itsme-id.com
Website preview
Pro League en itsme®  gaan samen voor een veilig en klantvriendelijk voetbal
De Pro League en itsme® gaan de komende 3 jaar samen aan de slag voor een veilig en klantvriendelijk voetbal. De samenwerking tussen het Belgische professionele voetbal en itsme beveiligt de ticketverkoop voor wedstrijden in onze hoogste afdelingen, zonder compromissen te sluiten op het vlak van efficiëntie en klantvriendelijkheid.
press.itsme-id.com
Website preview
Vlaamse overheid en itsme®  brengen naast gemakkelijk aanmelden nu ook digitaal handtekenen in de huiskamer van élke Vlaming
Met deze raamovereenkomst kunnen de Vlaamse overheid, lokale besturen én scholen onbeperkt en zonder kosten gebruik maken van alle diensten van itsme
press.itsme-id.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over itsme®

Sinds 2017 is de itsme®-app de eenvoudige en veilige referentie in mobiele identificatie en bescherming van de privacy in de digitale wereld. itsme® telt intussen meer dan 7 miljoen gebruikers en wordt toegepast in meer dan 20 verschillende sectoren. Met itsme® kan je volgende zaken doen: identificatie (de creatie van een nieuw online account en het delen van identiteitsgegevens), authenticatie (de beveiligde en persoonlijke toegang tot een website of applicatie), goedkeuring van een verrichting (bevestiging van een bestelling of bankbetaling), wettelijke elektronische ondertekening van documenten (gekwalificeerde elektronische handtekening met het hoogste veiligheidsniveau) en tot slot vanuit de authentieke bron gegevens delen met een derde partij (data sharing). Al deze verschillende toepassingen zijn goed voor een gemiddelde van 35 miljoen itsme®-acties per maand ofwel meer dan 1 miljoen itsme®-acties per dag.

itsme® werd als digitale identiteit erkend door de Belgische overheid in januari 2018 en op Europees niveau in december 2019 (LOA high eIDAS). De applicatie vindt brede toepassingen in de financiële sector, omdat ze onder meer voldoet aan de richtlijnen PSD2FATFGDPR en een ISO27001-certifiëring kreeg.

itsme® werd ontwikkeld door het consortium Belgian Mobile ID, dat de zeven Belgische marktleiders uit de bank- en telecommunicatiesector verenigt: Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC & ING enerzijds en Orange Belgium, Proximus en Telenet anderzijds. Midden 2021 stapte voor het eerst sinds de lancering van de identiteitsapp een overheidsfonds als nieuwe aandeelhouder in het kapitaal, met een participatie van 20%: de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Zes andere aandeelhouders brachten elk ook extra kapitaal in, met de bedoeling om verdere stappen te zetten richting een Europese digitale identiteit.

Vandaag is de app beschikbaar in 16 Europese landen: België, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ijsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, Zweden, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Neem contact op met

itsme@talkie.be