Subject: studie over de mechanismen voor de participatieve democratie in België

Présidente,

Sever, 

Door de Vrije Universiteit Brussel (Vakgroep Politieke Wetenschappen - POLI/VUB), het ‘Centre d’étude de la vie politique’ (Cevipol) van de Université Libre de Bruxelles (en het ULB Policy Lab), en Belgian Mobile ID (itsme®) werden twee elkaar aanvullende studies uitgevoerd:

  • Deel 1: een analyse van het electorale absenteïsme (1,3 miljoen Belgen gingen niet stemmen!) - getiteld ‘Democratie zonder kiezers?’ - op 30 november 2021 voorgesteld in de Kamer, op uitnodiging van de voorzitster, Eliane Tillieux 

en

  • Deel 2: een studie over de mechanismen voor de participatieve democratie in België: praktijken, uitdagingen en perspectieven.

Beide studies en de reactie van de politieke wereld zijn online beschikbaar via deze link.

U ontvangt deze studie omdat u op één of andere manier betrokken bent geweest bij een burgerparticipatie-initiatief en dat dit initiatief vermeld wordt in de inventarisatie van de ULB en de VUB.

We wensen u een goede ontvangst en vooral een interessante lectuur.
Cevipol, POLI en itsme® staan geheel te uwer beschikking om uw eventuele vragen te beantwoorden.

Hoogachtend,

Sylvie Vandevelde

Woordvoerster itsme®

Sylvie.vandevelde@itsme-ID.com

 

Share

Latest News

Website preview
itsme® verdubbelt groei en zet recordresultaten neer in 2024
Voor itsme® was 2024 op alle vlakken een recordjaar. Het bedrijf slaagde er niet alleen in om de groei te bestendigen bij de partners van het eerste uur, maar boorde ook succesvol nieuwe marktsegmenten aan én investeerde in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Dit resulteerde in uitstekende cijfers: het totaal aantal itsme®-acties steeg tot 475 miljoen, en het bedrijf noteerde een winst van 5,4 miljoen euro.
press.itsme-id.com
Website preview
Pro League en itsme®  gaan samen voor een veilig en klantvriendelijk voetbal
De Pro League en itsme® gaan de komende 3 jaar samen aan de slag voor een veilig en klantvriendelijk voetbal. De samenwerking tussen het Belgische professionele voetbal en itsme beveiligt de ticketverkoop voor wedstrijden in onze hoogste afdelingen, zonder compromissen te sluiten op het vlak van efficiëntie en klantvriendelijkheid.
press.itsme-id.com
Website preview
Vlaamse overheid en itsme®  brengen naast gemakkelijk aanmelden nu ook digitaal handtekenen in de huiskamer van élke Vlaming
Met deze raamovereenkomst kunnen de Vlaamse overheid, lokale besturen én scholen onbeperkt en zonder kosten gebruik maken van alle diensten van itsme
press.itsme-id.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over itsme®

Sinds 2017 is de itsme®-app de eenvoudige en veilige referentie in mobiele identificatie en bescherming van de privacy in de digitale wereld. itsme® telt intussen meer dan 7 miljoen gebruikers en wordt toegepast in meer dan 20 verschillende sectoren. Met itsme® kan je volgende zaken doen: identificatie (de creatie van een nieuw online account en het delen van identiteitsgegevens), authenticatie (de beveiligde en persoonlijke toegang tot een website of applicatie), goedkeuring van een verrichting (bevestiging van een bestelling of bankbetaling), wettelijke elektronische ondertekening van documenten (gekwalificeerde elektronische handtekening met het hoogste veiligheidsniveau) en tot slot vanuit de authentieke bron gegevens delen met een derde partij (data sharing). Al deze verschillende toepassingen zijn goed voor een gemiddelde van 35 miljoen itsme®-acties per maand ofwel meer dan 1 miljoen itsme®-acties per dag.

itsme® werd als digitale identiteit erkend door de Belgische overheid in januari 2018 en op Europees niveau in december 2019 (LOA high eIDAS). De applicatie vindt brede toepassingen in de financiële sector, omdat ze onder meer voldoet aan de richtlijnen PSD2FATFGDPR en een ISO27001-certifiëring kreeg.

itsme® werd ontwikkeld door het consortium Belgian Mobile ID, dat de zeven Belgische marktleiders uit de bank- en telecommunicatiesector verenigt: Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC & ING enerzijds en Orange Belgium, Proximus en Telenet anderzijds. Midden 2021 stapte voor het eerst sinds de lancering van de identiteitsapp een overheidsfonds als nieuwe aandeelhouder in het kapitaal, met een participatie van 20%: de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Zes andere aandeelhouders brachten elk ook extra kapitaal in, met de bedoeling om verdere stappen te zetten richting een Europese digitale identiteit.

Vandaag is de app beschikbaar in 16 Europese landen: België, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ijsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, Zweden, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Neem contact op met

itsme@talkie.be